Vit tryffel och röda viner 2024

Höstresa en weekend i Piemonte

Följ med oss till det magiska dimmiga landskapet med vinklädda kullar, små byar, underbar mat och fantastiska viner. Vi kommer möta den passionerade osthandlaren, tryffeljägaren och hans hund, en kalaskokerska som ska lära oss göra små pastaknyten, vinexperterna som kommer lära oss lite om världens bästa vinsorter. Det blir en resa att minnas!

Tid 7-10 november Pris : ca 17 200 +/+ ev enkelrumstillägg för tre nätter 1800:-  Högst 18 deltagare
Detta ingår: transit från Milano, alla bussresor, boende på hotell, all mat och dryck, inträde på tryffelmarknaden i Alba. Resan ner ingår ej. Arrangörer: Marfa Bashilova och Sanna Töringe.

Torsdagen 7 november
Ni anländer med tåg eller flyg till Milano. Vi hämtar er, ni kommer till två olika flygplatser. Från Stockholm Arlanda går det direktflyg SAS 9.25-12.05 till Linate. Lämpligt flyg hem från Linate till Sthlm SAS 19.05-21.50 Från Köpenhamn SAS 8.25-10.30 till Malpensa. Från Malpensa till Köpenhamn SAS 20.05-22.00. Eller Easyjet 19.00-21.00.
Vi åker gemensamt i en stor buss. Vårt första stopp är Borgo Affinatori, en liten helgedom för norra Italiens finaste ostar, bland annat flera olika alpeggio, alpostar. Här träffar vi Barbara och Lorenzo och får smaka på några av deras  skatter. Här möter vi också Vincenzo Nicota, som ska lotsa oss bland Piemontes viner, Barolo, Barbaresco, Barbera, Dolcetto, Arneis… Alltså – direkt på, en rejäl vinprovning tillsammans med goda ostar.  Därefter åker vi till Neive, som ligger strax utanför Alba, i hjärtat av Piemontes vindistrikt. Här ska vi bo, på tre hotell som ligger alldeles nära, mitt emot varandra. Hotellen heter Hotel Castelbourg,  Guesthouse Vinoland och L’Aromatario.
Nu finns tid att duscha och vila en liten stund, kanske ta en promenad i byn innan vi åker den korta biten till byn Barbaresco för att äta middag. Marfa och hennes man Simone, som också arbetar med viner, kommer att välja middagens viner.

8 november
Efter gemensam frukost åker vi till La Morra där vi får följa med Marco Varaldo, en mycket erfaren tryffeljägare, och hans hund ut i skogen. Vi kommer få veta hur sökandet går till och jag kan berätta att vi brukar hitta både svart och vit tryffel. Tänk på att ha rejäla skor, för vandringen går över stock och sten. Vi kanske själva kommer att få gräva på ställen där hunden markerat. Och vi ska se till att handla en rejäl vit tryffel direkt av Marco, för att använda till lördagens matlagning.  
Lunch äter vi på underbara More e Macine, i den lilla staden La Morra. På eftermiddagen åker vi till Slow Fooduniversitetet i Pollenzo. Vi kommer få veta mer om historien bakom denna rörelse. På universitet finns en vinbank med Italiens finaste viner. Den måste vi förstås besöka. Kanske får vi också en liten vinprovning!
På kvällen äter vi på Osteria del Boccondivino i Bra och även här kommer Marfa att noga välja vilka viner vi ska avnjuta till middagen. 

9 november
Efter frukost åker vi in till Alba och tryffelmarknaden. Här finns chans att handla, för den som vill. Vi kommer även hinna gå runt och uppleva lördagsvimlet i Alba, kanske köpa en tryffelhyvel eller goda korvar på marknaden. Lunch äter vi på Agriturismo Orlando Abrigo. Efter lunch blir det vinprovning och därefter träffar vi underbara Raffaella som ska vägleda oss genom kvällens matlagning. Det blir cookingclass på högsta nivå. Till måltiden kommer vi att prova gårdens barbarescoviner.

10 november
Efter frukost och utcheckning åker vi mot Tenuta Colombara och den världsberömda risproducenten Acquarello. Vi får en visning på gården, där vi får höra historien om risarbeterskornas kamp mot dåliga arbetsvillkor för snart hundra år sedan och vi kommer förstås även att få en lektion i hur man gör en perfekt risotto.  Här ska vi också äta lunch. Därefter går bussen tillbaka till Milano och de båda flygplatserna.

 Programmet kan komma att ändras något, men vi tror inte det!

Statlig resegaranti gäller. Vi råder er till att skaffa extra reseförsäkring, så att ni får pengar tillbaka om ni blir sjuka.  Anmälan ska göras till Göran Larsson  sical@sical.se

 Sannas tel 0046 706554569 Marfas tel 0039 3483734769

Följ med oss till Bologna och Modena