Foto: Johan Bävman
The awaiting table
Palazzo Bacile
B&B Vereto
Om vårt hus i Italien
Italien är mitt andra land och där bor jag delar av året. Vårt hus ligger i södra Apulien, nära havet. I mitt italienliv lagar jag mycket mat, vandrar, träffar vänner och gläds över min trädgård.
Jag är författare och har skrivit både barnböcker, trädgårdsböcker och många kokböcker. Flera har handlat om italiensk mat, Citroner och rosmarin i mitt kök, Syditaliens kök och skafferi och Medelhavsmat i solen som handlar om mitt liv i det lilla italienska huset. Den senaste är Olivoljeboken, där man både kan hitta recept och lära sig det mesta om olivolja.
Min passion för goda olivoljor fick mig att börja importera några av Italiens bästa olivoljor, från Umbrien, Sicilien, Ligurien och andra regioner. De flesta är ekologiska.
Förutom olivoljorna har jag hittat andra italienska goda saker, som rostade hasselnötter från Alba i Piemonte, pistagenötter från Bronte på Sicilien, lyxsardeller från Cilento, persikomarmelad från Apulien, oliver från Ligurien och mycket annat.
Allt handlar jag direkt från producenterna, utan mellanhänder. Varorna säljer jag i min webbutik, genom återförsäljare och direkt i min lilla affär på Österlen. Här kan mina kunder få prova de olika olivoljorna.
Olivoljebutiken på Österlen ligger vid mitt hem och är öppen hela året fredag–lördag 11–16.
Jag är lycklig över att både få berätta och visa det som jag själv njuter av. Därför arrangerar jag resor Italien.
I Olivoljeboken: från träd till bord får du lära dig allt om olivolja: olivträdets historia, hur olivolja tillverkas, om kvalitets- och prisskillnader, olika olivsorter, hur man beskriver smak och doft på oljan samt hur man ordnar en egen olivoljeprovning.
Du lär dig också om olivoljans hälsofrämjande egenskaper och boken innehåller en lång rad recept med både olivolja och oliver. Här finns det enklaste enkla, som hur man doppar bröd och grönsaker i god olja, men också klassiska och nyskapande rätter med olivolja. För allt blir godare med olivolja!