Laga mat i Casa della campanella
Vi har ett hus i Italien. Det ligger på en kulle längst ner i klacken, i Salento i Apulien. För mig är det ett paradis och jag gläder mig åt att få dela med mig av allt härligt som finns där. Frukterna och örterna i trädgården, vandringen ner till havet, de vilda växterna, de snälla grannarna, utflykterna, den goda maten…

Där har jag matlagningskurser i mitt kök. Det är litet, så det får inte bli för många gäster, men är det varmt kan vi laga mat utomhus också. Vi kan åka på marknader, göra picknick vid havet, bada om det är varmt i vattnet, plocka vildsparris, möta fiskebåtarna som kommer in till Gallipoli och handla skaldjur. Vi kan prova Salentos goda viner och ostar, gå ut och äta på små trattorior och – förstås, laga mat tillsammans. Jag har skrivit två böcker om syditaliensk mat och tycker själv att jag har lärt mig en hel del, av vänner och snälla kockar. Maten här nere är medelhavskost, med mycket grönsaker och baljväxter, men havet ligger nära och skaldjuren är fantastiska. Ni kommer att lära er göra orechiette och cavatello som är två typiska pastasorter, laga parmignana de melanzane, grilla sardiner och småbläckfisk, gratinera havskräftor och musslor…

Vi ses en långhelg, från fredag kväll, då jag bjuder på något enkelt att äta och dricka, till och med måndag kväll, då vi har skaldjursfest. Det finns boende i närheten som jag kan tipsa om, men ni bör ha tillgång till egen bil. Vi gör utflykter varje dag, till trattorior, bad och vackra ställen.

Pris 6400:- Alla luncher och middagar ingår och även goda salentinska viner. En del av måltiderna lagar vi hemma i mitt kök, eller ute i pergolan, andra äter vi på några av de små trattorior som finns i trakten. Anmälan

Tider 2018
7-10 september, fulltecknat.
21-24 september, extrainsatt matlagningshelg. Finns några platser kvar. 

Tider 2019
13-16 september


Laga mat med oss i palatset
Tillsammans med författaren Hannu Sarenström anordnar jag mat- och utflyktsveckor i ett palats i södra Italien. Alla bor vi där, i bekväma rum med egna badrum. Palatset, som är från 1500-talet, heter Palazzo Bacile och ligger i den lilla byn Spongano på östra sidan, långt nere i Salento, i södra Apulien.

2018 blir det femte året som vi lagar mat tillsammans på detta fantastiska ställe. Det är fortfarande lika roligt, med dagar och kvällar fyllda av äventyr. Vi gör utflykter till sandstränder och små badvikar, till en botanisk trädgård, marknader, fina städer och byar. Vi handlar skaldjur, har vinprovningar och olivoljeprovning, vi besöker mitt hus där jag visar min medelhavsträdgård. De som har lust vandrar därifrån ner genom olivlundarna ner till havet och väntande lunch och bad. Kvällarna är fyllda av upplevelser, med inbjudna gäster, danskurs, kanske en konsert… det är lite olika för varje gång.

Matlagningen är ju bara en del av veckan, men en rolig del. Maten i södra Italien är lätt, hälsosam och underbar, med de bästa råvaror man kan tänka sig; massor av skaldjur, frukt, ost, grönsaker och baljväxter. (Men det finns förstås kött också!) Vi äter luncher på små trattorior runt om, men lagar mat tillsammans på kvällarna. Det finns ett stort matlagningskök där vi samlas för att gratinera musslor, laga auberginegratäng, koka minestrone, steka sparris, grilla bruschetta, göra pasta… alla tillsammans, och det gör inget om någon inte kan.

Tider 2018
1-8 juni, med bad varje dag!
26 oktober - 2 november

Pris
18.700:- enkelrumstillägg kostar 1750:-
Detta ingår: Transfer till och från flygplats. All mat och dryck, boende på palatset, inträde, vinprovning, bussutflykter alla dagar utom en.

Researrangör: Hannu Sarenström AB. Anmälan görs till hannu.sarenstrom@gmail.com Glöm inte att skriva rubrik på mailet, Palats 18 och sedan vilken av tiderna Du vill åka. Faktura på anmälningsavgift skickas i januari. Resterande summa ska betalas en månad innan resan. Välkomna!


Följ med oss hem till tanterna i Rom!

Glöm schablonbilden. Glöm rödrutiga dukar och bastflaskor med stearinljus. Här gäller något helt annat. Det kommer att vara trångt, roligt och mycket gott. Vi, Paola Rossi och Sanna Töringe, vill bjuda med er hem till några av Roms tanter, långt bortom turistfasaderna. Där, i Trasteveres gränder, får vi smaka på den äkta romerska maten. Tanterna och deras döttrar berättar hur man lagar de traditionella rätterna. Det kan vara saltimbocca alla romana, carciofi alla giudia, puntarelle, spagetti cacio e pepe, bucatini all'amatriciana, tiramiso och mycket mer.

Vi kommer att vandra runt med DN:s matkunnige romkorrespondent Peter Loewe och åka ut till en genuin och rustik bondgård på landet för att äta söndagslunch. Där får vi lära oss göra pasta, baka pizza i vedeldad ugn och fritera zucchiniblommor eller kronärtskockor. Vi kommer att handla pecorino romano och annat hos Roberto i den berömda ostaffären Antica Caciara, äta en stående lunch med porchetta, pizza bianca och ett glas rödvin hos Piero i det lika berömda charkuteriet runt hörnet, gå på marknad för att handla Italiens godaste oliver, prova olivoljor med en expert från Unione Mediterranea assagiatori olio (UMAO) och mycket mer.

Den som önskar kan under några timmar en eftermiddag följa med vår svenska guide Solweig Nordheim genom det klassiska Rom.

Vår lilla grupp kommer att bestå av tio-tolv gäster, förutom Sanna och Paola. Ni kommer att bo enkelt men fint hos nunnorna i Orsoline på Via Dandolo. Vi kommer att äta frukost tillsammans varje dag innan vi beger oss ut på äventyr.  

Tider 2018
18-22 oktober, fulltecknat
8-12 november

Tider 2019
15-18 mars
29 mars - 1april
17-20 oktober
7-10 november

Pris 12.900:- enkelrumstillägg 800:-
Detta ingår: Boende i fyra nätter hos nunnorna i Orsoline på via Dandolo. Det är enkelt men lugnt och fint. Frukost äter vi tillsammans innan vi beger oss ut på gemensamma äventyr. All mat och dryck ingår, liksom resor inom Rom, olivoljeprovning och guidetur, för den som vill. Flygresor och transit ingår ej.

Information Sanna Töringe 070-6554569
Researrangör Sical AB. Bokning görs till Göran Larsson sical@sical.se 070-5414951


Skärmavbild 2017-11-17 kl. 09.01.37.png

Trädgårdar, tant och trattorior i Rom

25 april Vi, Paola Rossi och Sanna Töringe, hämtar er för en vandring till några små hemlighetsfulla trädgårdar i Trastevere, bl a. Chiostro di San Battista dei Genovesi. Därifrån går vi tillsammans över broarna till Roseto di Roma, där de tidigaste rosorna slagit ut. Så beger vi oss upp mot Giardino degli Aranci, där alla apelsinträd kommer att stå i full blom. Vi kan titta på utsikten över den eviga staden och tillsammans ta ett glas prosecco medan skymningen lägger sig. Tillbaka i Trastevere väntar Titziana och hennes familj på oss med en romersk vårmiddag. Det är Titziana, eller rättare sagt hennes mamma som är rubrikens tant. Vi ska äta i deras hem, det blir gott, genuint och roligt, det kan garanteras! 

26 april 9.00 är det avfärd mot Vatikanens trädgård. Det blir vår svenska guide Solweig som kommer att följa med oss in till detta  åtråvärda ställe, som man måste boka så långt i förväg. Lunch äter vi i trädgården på en liten restaurang i Trastevere. Därefter tar vi en vandring i närliggande Orto Botanico, som även den har en fin rosenträdgård. På kvällen tar vi en aperitif på en takterrass, för att sedan ta bussen till en mycket genuin trattoria i Monteverde, ett ställe dit bara italienare går.

27 april Sonia Santella bor i Rom, men är mycket förtjust i Sverige och svenska trädgårdar. Hon har bl. a skrivit en bok om svenska koloniträdgårdar! Nu ska hon guida oss i några av Roms palatsträdgårdar.

28 april Stora utflyktsdagen. Vi åker med taxibilar ut till Villa Lante i Bagnaia och till Palazzo Ruscoli i Vignanello. Båda ses som grandi giardini italiani! Givetvis blir det söndagslunch ute på landet någonstans, kanske i en pionträdgård. På kvällen har vi en avskedmiddag i Trastevere.

Tid 25-28 april 2019
Pris 14.000:- enkelrumstillägg 800:-
Detta ingår: Boende i fyra nätter hos nunnorna i Orsoline på Via Dandolo. Det är enkelt men lugnt och fint. Frukost äter vi tillsammans, innan vi beger oss ut på gemensamma äventyr. All mat och dryck ingår, liksom inträden, resor inom Rom och guider. Flygresa och transit ingår ej.

Information Sanna Töringe 070-6554569
Researrangör Sical AB. Bokning görs till Göran Larsson sical@sical.se 070-5414951