Mat och kultur i Apulien våren 2017

Med Sanna Töringe och Flavia Giordano. Flavia kommer från Bari och kan mycket både om Apulien och om mat!

Tid
20-24 april

Pris
9700:-
Allt utom själva flygresan ingår i detta pris.
Enkelrumstillägg för fyra nätter är 820:-


Torsdag 20 april
Ankomst till Brindisi airport, transfer till ett mycket speciellt hotell i Locorotondo, Sotto le Cummerse, som vi har valt för den speciella atmosfärens skull. Den fina staden Locorotondo har utsetts till en av " borghi piú bella d'Italia" , en av Italiens vackraste borgar eller småstäder. Där ska vi äta på Taverna del Duca, som ligger mitt inne i centro storico. Där serveras traditionell mat lagad av köksmästare Antonella Scatigna., som har varit mycket engagerad i rörelsen Slow Food.

Fredag 21 april
Besök på ett ekologiskt mejeri, Caseificio Querceta, där de bl. a gör Apuliens egen mozzarella, den lyxiga burratan. Lunch äter vi på Antichi Sapori, en trattoria i den lilla byn Montegrosso. För några år sedan listade Observers Romkorrespondent denna trattoria till en av Italiens bästa matställen. Vi får förhoppningsvis träffa köksmästaren Pietro Zito, som kanske dessutom hinner visa oss sin fina köksträdgård. Efter lunchen åker vi till den stora åttkantiga borgen Castel del Monte, byggt på 1200-talet. Borgen är numera ett av UNESCOS världsarv. På vägen hem stannar vi till i den pittoreska lilla staden Polignano al Mare, om vi hinner. På kvällen får vi vinprovning med ost, bröd och charkuterier.

Lördag 22 april
Tidig avfärd till Alberobello, ännu ett av UNESCOS världsarv. Här kan vi vandra runt och titta på de märkliga toppiga stenhus som kallas trullis och vars historia fortfarande är ganska höljt i dunkel. Trullis finns enbart i mellersta Apulien och man känner sig som om man vandrade rätt in i Sagan om ringen, när man går på de smala gatorna. Därefter fortsätter vi till ett mycket berömt charkuteri, Salumificio Santoro, där capocollo de Martina Franca produceras.  Capocollon är gjord av kött från halvvilda grisar och den är listad av Slow Food. Lunch äter vi på Cibus i Ceglie Messapica. Denna restaurang är ännu en av de utvalda i Guide Michelin Italia, som är värd en omväg. Där finns en ostkällare fylld av rikedom och där ska vi få smaka en av Apuliens allra godaste ostar, lagrad caciocavallo podolico, som ärystad av speciella kor som betar på de väldiga hedarna i Murge. Denna ost är även listad av Slow Food. På väg söderut stannar vi till i barockstaden Lecce för en kort promenad. Vi checkar in på Hotel Volito, ett smakfullt hotell som ligger mitt i olivodlingarna på sluttningarna mot havet.  Här vilar vi oss en stund och åker sedan den korta vägen ner till kusten för att äta skaldjur på Bar del Moro i San Gregorio.

 Söndag 23 april
Promenad och visit i Sannas hus och trädgård, sedan besök på I Contadini, ett fint lokalt företag som gör grönsaksinläggningar. Vi kan titta på odling av kapris och kronärtskockor. Lunch äter vi på den gamla skjutsstationen Le Stanzie. Efter kaffe och amaro åker vi, mycket mätta och något sömniga, till den underbara staden Gallipoli. Någon kanske vill ta ett dopp! På kvällen blir det först olivoljeprovning, sedan kvällsmat med skaldjur och små grönsaksrätter på Retro i Castrignano.  Kanske blir det också dans till en pizzicaorkester! 


Laga mat i Casa della campanella


Vi har ett hus i Italien. Det ligger på en kulle längst ner i klacken, i Salento i Apulien. För mig är det ett paradis och jag gläder mig åt att få dela med mig av allt härligt som finns där. Frukterna och örterna i trädgården, vandringen ner till havet, de vilda växterna, de snälla grannarna, utflykterna, den goda maten…

Där har jag matlagningskurser i mitt kök. Det är litet, så det får inte bli för många gäster, men är det varmt kan vi laga mat utomhus också. Vi kan åka på marknader, göra picknick vid havet, bada om det är varmt i vattnet, plocka vildsparris, möta fiskebåtarna som kommer in till Gallipoli och handla skaldjur. Vi kan prova Salentos goda viner och ostar, gå ut och äta på små trattorior och – förstås, laga mat tillsammans. Jag har skrivit två böcker om syditaliensk mat och tycker själv att jag har lärt mig en hel del, av vänner och snälla kockar. Maten här nere är medelhavskost, med mycket grönsaker och baljväxter, men havet ligger nära och skaldjuren är fantastiska. Ni kommer att lära er göra orechiette och cavatello som är två typiska pastasorter, laga parmignana de melanzane, grilla sardiner och småbläckfisk, gratinera havskräftor och musslor…

Vi ses en långhelg, från fredag kväll, då jag bjuder på något enkelt att äta och dricka, till och med måndag kväll, då vi har skaldjursfest. Jag hjälper till med att boka rum. Ni får själva ordna resa och hyrbil, men jag hjälper gärna till och det kommer att gå bra med samåkning, för den som vill. Det går också att åka rälsbuss och bli hämtad sista biten!

Pris 
5600:- 
Alla luncher och middagar ingår och även goda salentinska viner. En del av måltiderna lagar vi hemma i mitt kök, eller ute i pergolan, andra äter vi på några av de små trattorior som finns i trakten. Anmälan

Tider 2017
28 april – 2 maj
26 – 30 maj
8 – 12 september


Laga mat med oss i palatset
Tillsammans med författaren Hannu Sarenström anordnar jag mat- och utflyktsveckor i ett palats i södra Italien. Alla bor vi där, i bekväma rum med egna badrum. Palatset, som är från 1500-talet, heter Palazzo Bacile och ligger i den lilla byn Spongano på östra sidan, långt nere i Salento, i södra Apulien.

2017 blir det fjärde året som vi lagar mat tillsammans på detta fantastiska ställe. Det är fortfarande lika roligt, med dagar och kvällar fyllda av äventyr. Vi gör utflykter till sandstränder och små badvikar, till en botanisk trädgård, marknader, fina städer och byar. Vi handlar skaldjur, har vinprovningar och olivoljeprovning, vi besöker mitt hus där jag visar min medelhavsträdgård. De som har lust vandrar därifrån ner genom olivlundarna ner till havet och väntande lunch och bad. Kvällarna är fyllda av upplevelser, med inbjudna gäster, danskurs, kanske en konsert… det är lite olika för varje gång.

Matlagningen är ju bara en del av veckan, men en rolig del. Maten i södra Italien är lätt, hälsosam och underbar, med de bästa råvaror man kan tänka sig; massor av skaldjur, frukt, ost, grönsaker och baljväxter. (Men det finns förstås kött också!) Vi äter luncher på små trattorior runt om, men lagar mat tillsammans på kvällarna. Det finns ett stort matlagningskök där vi samlas för att gratinera musslor, laga auberginegratäng, koka minestrone, steka sparris, grilla bruschetta, göra pasta… alla tillsammans, och det gör inget om någon inte kan.

Tider 2017
2 – 9 juni
27 oktober – 3 november, fulltecknat

Pris
17.800:- Då ingår boende, mat, vin och utflykter. Enkelrumstillägg kostar 1750:-

Vi hämtar och lämnar er med buss på Brindisi flygplats om ni anländer på de tider vi föreslår, ca 18.00 i Brindisi. Avresan hem är ca 12.00. Självklart hjälper vi gärna till med tips på hur ni bäst och enklast hittar biljetter.
Ännu är det för tidigt att ge exakta flygtider eftersom de ändras då och då. Ibland kan man köpa hela resan genom en sökmotor, som t.ex momondo, eller så får man handla en biljett separat till Rom eller Milano och en annan biljett för inrikesflyget.
Anmälan görs till hannu.sarenstrom@gmail.com Glöm inte att skriva rubrik på mailet, Palats 17 och sedan vilken av tiderna Du vill åka. Faktura på anmälningsavgift skickas i januari. Resterande summa ska betalas en månad innan resan. Välkomna!


Följ med oss hem till tanterna i Rom!
Glöm schablonbilden. Glöm rödrutiga dukar och bastflaskor med stearinljus. Här gäller något helt annat. Det kommer att vara trångt, roligt och mycket gott. Vi, Paola Rossi och Sanna Töringe, vill bjuda med er hem till några av Roms tanter, långt bortom turistfasaderna. Där, i Trasteveres gränder, får vi smaka på den äkta romerska maten. Vi får lära oss laga några av de traditionella rätterna, som saltimbocca alla romana, carciofi alla giudia, puntarelle, spagetti cacio e pepe, bucatini all’ amatriciana, crostata med hemmagjord marmelad och mycket mer.

Vi kommer att äta hemma hos Emiliana, den kvinnliga köksmästaren i Roms bästa trattoria (enligt årets stora matmässan EXPO i Milano), vandra runt med DN:s matkunnige romkorrespondent Peter Loewe, åka ut till en genuin och rustik bondgård på landet för att gemensamt laga stor söndagslunch, handla pecorino romano och annat hos Roberto i den berömda ostaffären Antica Caciara, äta stående lunch med porchetta, pizza bianca och ett glas rödvin hos Piero i det lika berömda charkuteriet runt hörnet, gå på marknad för att handla goda oliver och annat, möta Renata som är gammal romarinna i sjunde generationen och som fortfarande lagar baccalà varje fredag, prova olivoljor med en expert från Unione Mediterranea assagiatori olio (UMAO) och mycket mer!

Vår lilla grupp kommer att bestå av tio gäster förutom Paola och Sanna. Ni kommer att bo enkelt men fint hos nunnorna i Orsoline på Via Dandolo. Vi ses varje morgon hemma hos Paola, som bor endast ett stenkast från nunnornas hus. Där äter vi frukost innan vi beger oss ut på äventyr.

Vi hämtar er hos nunnorna halv sex på eftermiddagen, så tar vi en aperitif någonstans och promenerar genom Trastevere, innan vi sätter oss till bords hemma hos Tizianas mamma. Hon kommer att berätta för oss om sina knep i köket; lite kakao i oxsvansgrytan, rökt fläsk i pastan… Ni kommer att få recepten. Så avlöser dagarna varandra med olika gastronomiska upplevelser. Vi avslutar tillsammans på söndagskvällen med vinprovning och smårätter på ett trevligt ställe mitt inne i de trånga gränderna.

Den som önskar beställa transit till och från flygplatsen kan göra det genom Paola.

Tider 2017
9 – 13mars
16 – 20 mars
19 – 23 oktober
9 – 13 november

Pris 11.700:- Detta ingår: boende fyra nätter, rejäl svensk frukost alla dagarna, luncher, aperitifer, middagar med vin och vatten, taxiresa ut till landet, vin- och olivoljeprovning.