Laga mat i Casa della campanella
Vi har ett hus i Italien. Det ligger på en kulle längst ner i klacken, i Salento i Apulien. För mig är det ett paradis och jag gläder mig åt att få dela med mig av allt härligt som finns där. Frukterna och örterna i trädgården, vandringen ner till havet, de vilda växterna, de snälla grannarna, utflykterna, den goda maten…

Där har jag matlagningskurser i mitt kök. Det är litet, så det får inte bli för många gäster, men är det varmt kan vi laga mat utomhus också. Vi kan åka på marknader, göra picknick vid havet, bada om det är varmt i vattnet, plocka vildsparris, möta fiskebåtarna som kommer in till Gallipoli och handla skaldjur. Vi kan prova Salentos goda viner och ostar, gå ut och äta på små trattorior och – förstås, laga mat tillsammans. Jag har skrivit två böcker om syditaliensk mat och tycker själv att jag har lärt mig en hel del, av vänner och snälla kockar. Maten här nere är medelhavskost, med mycket grönsaker och baljväxter, men havet ligger nära och skaldjuren är fantastiska. Ni kommer att lära er göra orechiette och cavatello som är två typiska pastasorter, laga parmignana de melanzane, grilla sardiner och småbläckfisk, gratinera havskräftor och musslor…

Vi ses en långhelg, från fredag kväll, då jag bjuder på något enkelt att äta och dricka, till och med måndag kväll, då vi har skaldjursfest. Det finns boende i närheten som jag kan tipsa om, men ni bör ha tillgång till egen bil. Vi gör utflykter varje dag, till trattorior, bad och vackra ställen.

Pris 6400:- Alla luncher och middagar ingår och även goda salentinska viner. En del av måltiderna lagar vi hemma i mitt kök, eller ute i pergolan, andra äter vi på några av de små trattorior som finns i trakten. Anmälan.  

Tider 2019
13-16 september, fulltecknat. Anmäl gärna för ev återbud.


Laga mat med oss i palatset
Tillsammans med författaren Hannu Sarenström anordnar jag mat- och utflyktsveckor i ett palats i södra Italien. Alla bor vi där, i bekväma rum med egna badrum. Palatset, som är från 1500-talet, heter Palazzo Bacile och ligger i den lilla byn Spongano på östra sidan, långt nere i Salento, i södra Apulien.

2019 blir det sjätte året som vi lagar mat tillsammans på detta fantastiska ställe. Det är fortfarande lika roligt, med dagar och kvällar fyllda av äventyr. Vi gör utflykter till sandstränder och små badvikar, till en botanisk trädgård, marknader, fina städer och byar. Vi handlar skaldjur, har vinprovningar och olivoljeprovning, vi besöker mitt hus där jag visar min medelhavsträdgård. De som har lust vandrar därifrån ner genom olivlundarna ner till havet och väntande lunch och bad. Kvällarna är fyllda av upplevelser, med inbjudna gäster, danskurs, kanske en konsert… det är lite olika för varje gång.

Matlagningen är ju bara en del av veckan, men en rolig del. Maten i södra Italien är lätt, hälsosam och underbar, med de bästa råvaror man kan tänka sig; massor av skaldjur, frukt, ost, grönsaker och baljväxter. (Men det finns förstås kött också!) Vi äter luncher på små trattorior runt om, men lagar mat tillsammans på kvällarna. Det finns ett stort matlagningskök där vi samlas för att gratinera musslor, laga auberginegratäng, koka minestrone, steka sparris, grilla bruschetta, göra pasta… alla tillsammans, och det gör inget om någon inte kan.

Tider 2019
25 okt – 1 nov fulltecknat

Pris
18.700:- enkelrumstillägg kostar 2000:-
Detta ingår: Transfer till och från flygplats. All mat och dryck, boende på palatset, inträde, vinprovning, bussutflykter alla dagar utom en.

Researrangör: Hannu Sarenström DK IVS. Anmälan görs till hannu.sarenstrom@gmail.com Glöm inte att skriva rubrik på mailet, Palats 19 och sedan vilken av tiderna Du vill åka. Faktura på anmälningsavgift skickas i januari. Resterande summa ska betalas en månad innan resan. Välkomna!


Följ med oss hem till tanterna i Rom!

Glöm schablonbilden. Glöm rödrutiga dukar och bastflaskor med stearinljus. Här gäller något helt annat. Det kommer att vara trångt, roligt och mycket gott. Vi, Paola Rossi och Sanna Töringe, vill bjuda med er hem till några av Roms tanter, långt bortom turistfasaderna. Där, i Trasteveres och Montis gränder, får vi smaka på den äkta romerska maten. Tanterna och deras döttrar berättar hur man lagar de traditionella rätterna. Det kan vara saltimbocca alla romana, carciofi alla giudia, puntarelle, spagetti cacio e pepe, bucatini all'amatriciana, tiramiso och mycket mer.

Vi kommer att vandra runt med DN:s matkunnige romkorrespondent Peter Loewe och åka ut till en genuin och rustik bondgård på landet för att äta söndagslunch. Där får vi lära oss göra pasta, baka pizza i vedeldad ugn och fritera zucchiniblommor eller kronärtskockor. Vi kommer att handla pecorino romano och annat hos Roberto i den berömda ostaffären Antica Caciara, äta en stående lunch med porchetta, pizza bianca och ett glas rödvin hos Piero i det lika berömda charkuteriet runt hörnet, gå på marknad för att handla Italiens godaste oliver, prova olivoljor med en expert från Unione Mediterranea assagiatori olio (UMAO) och mycket mer.

Den som önskar kan under några timmar en eftermiddag följa med vår svenska guide Solweig Nordheim genom det klassiska Rom.

Vår lilla grupp kommer att bestå av tio-tolv gäster, förutom Sanna och Paola. Ni kommer att bo enkelt men fint hos nunnorna i Orsoline på Via Dandolo. Vi kommer att äta frukost tillsammans varje dag innan vi beger oss ut på äventyr.  

Tider 2019
14-17 mars fulltecknat. Anmäl gärna för ev återbud
28-31 mars
17-20 oktober fulltecknat. Anmäl gärna för ev återbud
7-10 november fulltecknat. Anmäl gärna för ev återbud

Pris 12.900:- enkelrumstillägg 800:-
Detta ingår: Boende i fyra nätter hos nunnorna i Orsoline på via Dandolo. Det är enkelt men lugnt och fint. Frukost äter vi tillsammans innan vi beger oss ut på gemensamma äventyr. All mat och dryck ingår, liksom resor inom Rom, olivoljeprovning och guidetur, för den som vill. Flygresor och transit ingår ej.

Information Sanna Töringe 070-6554569
Researrangör Sical AB. Bokning görs till Göran Larsson sical@sical.se 070-5414951


Skärmavbild 2017-11-17 kl. 09.01.37.png

Trädgårdar, tant och trattorior i Rom

25 april Vi, Paola Rossi och Sanna Töringe, hämtar er för en vandring till några små hemlighetsfulla trädgårdar i Trastevere, bl a. Chiostro di San Battista dei Genovesi. Därifrån går vi tillsammans över broarna till Roseto di Roma, där de tidigaste rosorna slagit ut. Så beger vi oss upp mot Giardino degli Aranci, där alla apelsinträd kommer att stå i full blom. Vi kan titta på utsikten över den eviga staden och tillsammans ta ett glas prosecco medan skymningen lägger sig. Tillbaka i Trastevere väntar Titziana och hennes familj på oss med en romersk vårmiddag. Det är Titziana, eller rättare sagt hennes mamma som är rubrikens tant. Vi ska äta i deras hem, det blir gott, genuint och roligt, det kan garanteras! 

26 april 9.00 är det avfärd mot Vatikanens trädgård. Det blir vår svenska guide Solweig som kommer att följa med oss in till detta  åtråvärda ställe, som man måste boka så långt i förväg. Lunch äter vi i trädgården på en liten restaurang i Trastevere. Därefter tar vi en vandring i närliggande Orto Botanico, som även den har en fin rosenträdgård. På kvällen tar vi en aperitif på en takterrass, för att sedan ta bussen till en mycket genuin trattoria i Monteverde, ett ställe dit bara italienare går.

27 april Sonia Santella bor i Rom, men är mycket förtjust i Sverige och svenska trädgårdar. Hon har bl. a skrivit en bok om svenska koloniträdgårdar! Nu ska hon guida oss i några av Roms palatsträdgårdar.

28 april Stora utflyktsdagen. Vi åker med taxibilar ut till Villa Lante i Bagnaia och till Palazzo Ruscoli i Vignanello. Båda ses som grandi giardini italiani! Givetvis blir det söndagslunch ute på landet någonstans, kanske i en pionträdgård. På kvällen har vi en avskedmiddag i Trastevere.

Tid 25-28 april 2019 fulltecknat. Anmäl gärna för ev återbud.
Pris 14.000:- enkelrumstillägg 800:-
Detta ingår: Boende i fyra nätter hos nunnorna i Orsoline på Via Dandolo. Det är enkelt men lugnt och fint. Frukost äter vi tillsammans, innan vi beger oss ut på gemensamma äventyr. All mat och dryck ingår, liksom inträden, resor inom Rom och guider. Flygresa och transit ingår ej.

Information Sanna Töringe 070-6554569
Researrangör Sical AB. Bokning görs till Göran Larsson sical@sical.se 070-5414951


Vandringar i södra Italien 

Vi kommer att vandra längs två hav och besöka tre olika städer, vi kommer att njuta av fantastisk medelhavsmat; grönsaker, fisk och skaldjur samt förstås av goda viner. Vi kommer att ha så roligt!

Det är nu elva år sedan jag och min man Anders köpte en ruin av en gammal stenlada längst nere i södra Apulien.  Nu bor vi här delar av året och tillbringar vår tid med att arbeta i trädgården, fixa med huset, läsa, träffa vänner, njuta av god mat - och vandra. 

Sedan något år tillbaka har det grott en idé hos Anders och mig om att anordna en vandringsgrupp för svenskar. Nu är det dags och så här tänker vi: 

Dag 1 anländer ni till Baris flygplats, där vi hämtar med buss och chaufför. När vi anländer till Palazzo Bacile, palatset där vi alla ska bo,  blir vi mottagna av vår värd Alessandro Bacile di Castiglione, il barone, som kommer att laga välkomstmiddag åt oss. 

Dag 2 Vereto och Ciolo. Denna dagen innehåller två mindre vandringar. Vi börjar med att åka till vårt hus som ligger på en arkeologiskt viktig plats som heter Vereto. Vi visar vår trädgård, sedan går vi runt kullen och ner till havet. Där, vid den lilla viken San Gregorio kan det finnas chans till bad. Vandring ca 1 1/2 timme på slät mark med lite backar. Efter lunch, som vi äter på någon trattoria vid havet,  kommer vi att vandra på en stig längs en ravin ner till havet och så vidare längs en klippig vild kust till byn Marina Serra.  Jag kan utlova fantastiska vyer. Vandring är ca 2 timmar, den är koncentrationskrävande, men inte särskilt svår. På kvällen buffé och vinprovning på palatset.  

Dag 3 Mellan två torn, Torre Alto och Torre Ulluzzo, längs Joniska havet. Vi blir avsläppta av vår chaufför vid en pinjeskog i en nationalpark. Vandringen börjar stillsamt och vi kan njuta av dofterna i skogen. Så småningom kommer vi fram till havet och det ena av de två gamla vakttornen. Här kommer det att finnas alternativa vägar, en svårare och en enklare. Vi följer så småningom kusten tillbaka och stannar för att bada i Porto Selvaggio, ett av våra absoluta favoritställen. Bussen hämtar oss vid den andra tornet Torre Alta, i Santa Caterina. Vandringen denna dag tar ca 3 1/2 timme och det blir picniclunch denna dag. På vägen hem stannar vi i Gallipoli, den vackra staden, för att vandra runt i gamla delen och för att handla skaldjur till kvällen. Jag lovar att laga en härlig skaldjursmiddag till er och kanske någon vill hjälpa till. 

Dag 4  Vägen ner till havet Denna dag ska vi vandra på de små vägarna mellan olivträden ner till havet på Adriatiska sidan. Vi håller oss ganska nära Palatset och efter bad och lunch på en trattoria i Tricase Porto åker vi hem för en stunds vila. Vandringen tar ca 3 timmar. Sen eftermiddag åker vi till Lecce, för en promenad runt i denna vackra barockstad. Middag äter vi tillsammans på en restaurang i Lecce. 

Dag 5 Från fyren på klippan till Otrantos hamn. Detta blir den mest krävande vandringen, men vi kommer att njuta av havet på ena sidan och av hedar med vild timjan på den andra. Söndagslunch blir det förhoppningsvis på en liten agriturismo som heter Da Marta,  men innan dess kommer vi att ha upplevt mycket, bland annat en bauxitsjö.  Efter lunch besöker vi Otranto och katedralen med de fantastiska golvmosaikerna från 1100-talet. Vandringen tar knappt 4 timmar, med paus för lunch. På kvällen blir det avskedsmiddag. 

Dag 6 avfärd hem. 

IMG_2761.JPG

Pris 14. 500
Gruppen kan vara upp till 14 personer. 

Detta ingår: Boende i dubbelrum på Palazzo Bacile di Castiglione i 5 nätter. Palatset är från 1500-talet och fint restaurerat, med badrum till alla rum.  Mat och dryck ingår förstås, liksom transit och buss alla dagarna. Enkelrumstillägg är 800:-  

Programmet kan komma att ändras något, men i så fall bara till det bättre. 

www.palazzobacile.it
www.sannasitalien.se

Vi rekommenderar att ni alla har utökad reseförsäkring. Vanlig hemförsäkring täcker de flesta kostnader, men utökad reseförsäkring innefattar också avbeställningsförsäkring.

Tider 2019 
10-15 april
(bästa blommånaden), fulltecknad
22-27 september
(bästa badmånaden), fulltecknad
Anmäl gärna för ev återbud.

Information Sanna Töringe 070-6554569
Researrangör Sical AB Bokning görs till Göran Larsson sical@sical.se 
070-5414951